Een woning huren bij Zeeuwland

Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan kan je een woning huren bij Zeeuwland. De corporatie verhuurt bijna 6000 woningen in de gemeenten Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen. Deze woningen staan verspreid over meer dan 30 kernen.

Woningaanbod op een website

Het toewijzen van woningen doet Zeeuwland op een eerlijke manier. Komt er een woning vrij, dan adverteren ze de woning op www.zuidwestwonen.nl. Ook het aanbod van nieuwbouwwoningen is te vinden op deze website. Naast Zeeuwland zijn ook andere Zeeuwse corporaties aangesloten op deze website. Zij bieden hier ook hun beschikbare woningen aan. Op www.zuidwestwonen.nl vind je dus een groot aanbod huurwoningen van Zeeuwse corporaties.

Schrijf je in als woningzoekende

Ben je op zoek naar een huurwoning? Schrijf je dan in op www.zuidwestwonen.nl als woningzoekende. Sta je ingeschreven, dan kan je reageren op het woningaanbod van de Zeeuwse corporaties.

De beschikbare huurwoningen op www.zuidwestwonen.nl biedt Zeeuwland op verschillende manieren aan. Zo krijgt iedereen evenveel kans op een woning. Het aanbod van woningen verdelen ze naar inschrijfduur en een gedeelte wordt geadverteerd via loting. Op basis van bovenstaande manieren selecteert het systeem een eerste kandidaat voor een woning. Accepteert deze persoon de woning niet, dan is de volgende kandidaat aan de beurt. Gemiddeld komen er jaarlijks ongeveer 450 woningen van Zeeuwland beschikbaar voor woningzoekenden. In 2022 is meer dan 90% van deze woningen verhuurd via www.zuidwestwonen.nl.

Overige doelgroepen

Naast woningzoekenden heeft Zeeuwland ook te maken met overige doelgroepen. In 2022 heeft Zeeuwland 10% van de vrijkomende woningen toegewezen via bemiddeling. Dit zijn bijvoorbeeld woningen die zijn aangeboden aan mensen die in een woning wonen die binnenkort wordt gesloopt. Zeeuwland helpt deze bewoners met het vinden van een nieuwe woning. Ook biedt Zeeuwland woningen aan voor mensen uit een beschermde woonvorm en statushouders. De gemeenten bepalen jaarlijks aan hoeveel statushouders Zeeuwland een woning moet aanbieden.

Hoe snel kom ik in aanmerking voor een woning?

In 2022 duurde het gemiddeld 10,6 maanden om een woning te kunnen huren in Schouwen-Duiveland (in 2021 8,8 maanden). Ben je op zoek naar een woning in de gemeente Veere? Dan duurde het gemiddeld 12,6 maanden (in 2021 9,1 maanden). In Vlissingen kon je in 2022 binnen 15,7 maanden een woning huren (in 2021 19,1 maanden). Zeeuwland gaat hier dan uit vanaf het moment dat een woningzoekende voor het eerst reageert op een beschikbare woning tot het moment dat iemand een huurcontact heeft ondertekend.

Zoals je kunt zien duurt het de laatste jaren steeds wat langer om een woning te kunnen huren. Zeeuwland is daarom in gesprek met de gemeenten over locaties waar ze de komende periode nieuwe woningen mogen gaan bouwen. Hierdoor komen er in de toekomst meer huurwoningen beschikbaar.